Welke voeding bevat collagenen?

De vitaminen, mineralen en eiwitten uit bijna ieder voedingssupplement kunnen ook uit voeding gehaald worden. Door onze veranderende eetgewoonten is het soms echter lastig om voldoende van een bepaalde vitamine of eiwit binnen te krijgen. Dit geldt ook voor collageen, ben jij op zoek naar voeding met collageen? Lees dan vooral verder.

Voeding met collageen

Collageen vinden we in huiden en botten van dieren, collageen supplementen zijn daarom per definitie dierlijk. Er zijn wel een aantal producten op de markt die claimen plantaardige collageen producten te zijn. Deze producten bevatten geen collageen.

Collageen in bottenbouilon

Wat tot de opkomst van collageen supplementen als restafval werd beschouwd was dat vroeger zeker niet. Misschien herinner je nog wel dat je oma bouillon aan het trekken was van botten van runderen, bijvoorbeeld om soep te maken. Het zogenaamd trekken van de botten leidde tot een collageenrijke soep, iets wat zelden nog gedaan wordt maar zeker de moeite waard is wanneer je je collageen levels op peil wil houden.

Precies om die reden zien we een kleine opmars in het zelf maken van botten bouillon. De opmars is vooral te danken aan beauty- en health influencers die spreken over bone broth (het Engelse woord voor bottenbouillon).

Collageen in vlees en vis

Als je het niet ziet zitten om bij de slager botten te kopen en deze zelf te trekken dan kun je er ook voor kiezen om regelmatig vlees of vis te eten. Collageen is terug te vinden in rundvlees, varkensvlees, kippenvlees, maar ook geit, hert, eend noem maar op. Ieder dier heeft collageen. Ben je niet zo’n vleeseter? Ga dan ook voor vis, ook vis bevat een portie collageen, maar wel minder dan vlees.

Zit er collageen in groenten?

Zoals eerder aangegeven, groenten bevatten geen collageen. Collageen is altijd dierlijk. Wel kun je bepaalde groenten eten die de natuurlijke productie van collageen stimuleren. Dit zijn groenten met een hoog gehalte aan vitamine C. Niet alleen stimuleert vitamine C de productie van collageen, ook stabiliseert deze vitamine de afbraak van collageen. Win-win dus!

Andere manieren om de afbraak van collageen tegen te gaan is het eten van rood fruit, rood fruit bevat de antioxidant lycopeen. Lycopeen beschermt de huid tegen vrije radicalen en UV straling en de afbraak van collageen. Met name rood fruit bevat een hoog gehalte lycopeen: kies bijvoorbeeld voor tomaat, rode paprika, rozenbottel of grapefruit.