Welke multivitamine als je vegan bent?

Je bent dus veganistisch geworden. Geweldig! Je geeft om dieren en minimaliseert je impact op het milieu. Nu je veganist bent, wil je natuurlijk wel weten welke vitamine je hebben moet. Gelukkig kun je tegenwoordig makkelijk vegan multivitaminen bestellen.

Veganisten moeten zorgvuldig met voeding omgaan!

Er is niet één gezonde manier van eten, en wie een plantaardig dieet volgt moet net als iedereen zorgvuldig met voeding omgaan.Ondanks alle hierboven genoemde gezondheidsvoordelen, biedt plantaardig eten geen immuniteit tegen alle ziekten en garandeert het geen uitstekende voeding of perfecte gezondheid.

Natuurlijk kan een goed gepland veganistisch dieet perfect gezond zijn voor mensen gedurende de hele levenscyclus. Maar de waarheid is dat je, ongeacht je eetpatroon, er nog steeds op moet letten dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.

Er is niet één veganistisch dieet

Het mooie van veganistisch zijn in de wereld van vandaag is dat er zoveel heerlijke veganistische voedselopties zijn!

Voorbij zijn de dagen dat je ver moest reizen naar een natuurvoedingswinkel voor sojamelk, tofu en rubberachtige veganistische kaas. Er zijn talloze veganistische versies van melk, kaas, vlees, pizza, ijs en meer in gewone kruidenierswinkels en restaurants in steden in heel Amerika.

Bedenk ook dat veel andere factoren, zoals waar iemand woont, zijn sociaal-economische status, zijn culturele achtergrond en zijn kennis over voeding van invloed zijn op zijn voedselkeuzes.

Om al deze redenen kunnen we niets aannemen over iemands gezondheid of dieet (behalve dat het geen dierlijke producten bevat) alleen omdat hij veganist is. En het betekent dat het simpelweg verwijderen van dierlijke producten uit je leven je geen vrijbrief geeft op het gebied van voeding.

Veganisten zijn meestal gezonder

Ja, het is waar dat mensen die zich als veganist identificeren doorgaans betere voedingsstoffen binnenkrijgen en minder vaak bepaalde ziekten hebben dan mensen die zich niet als veganist identificeren.

Veganisten eten meestal meer voedingsrijk plantaardig voedsel dan niet-veganisten, en dat is geweldig! Als jij een van die mede-veganisten bent, geef ik je een virtuele high-five.

Vitamines kiezen

Enkele voedingsstoffen waar veganisten vaak een vitamine tekort aan hebben zijn:

  • Calcium
  • Vitamine B12
  • Vitamine D

Als je veganistisch gaat eten, is het belangrijk om niet alleen dierlijk voedsel te schrappen, maar het te vervangen door voedzaam plantaardig voedsel. Zo mis je geen voedingsstoffen die die dierlijke voedingsmiddelen vroeger wel leverden.

Welke vitaminen heb ik nodig als veganist?

Denk aan calcium. De meeste mensen halen het grootste deel van hun calcium uit koemelk. Als je geen koemelk drinkt, waar haal je dan je calcium vandaan?

Als je koemelk vervangt door met calcium verrijkte plantaardige melk, is dat geweldig. Maar calcium is ook rijk in het plantenrijk. Collard greens, boerenkool, bok choy, sinaasappels, vijgen en calcium houdende tofu leveren allemaal opneembare calcium.

Het is belangrijk om elke dag een verscheidenheid aan calciumrijk voedsel te eten om voldoende van deze voedingsstof binnen te krijgen die cruciaal is voor de gezondheid van de botten. Als je je zorgen maakt, kun je altijd een calciumsupplement nemen!

Zink

Zink is een voedingsstof die overvloedig aanwezig is in vlees en ook te vinden is in eiwitrijk plantaardig voedsel, waaronder bonen en noten. Maar sommige veganisten krijgen niet genoeg binnen. Een goede vuistregel is om elke dag minstens drie porties peulvruchten (waaronder bonen, linzen, pinda’s en sojavoeding) te eten en ook wat noten en zaden.

Jodium

Zeedieren zijn een bron van jodium die veganisten niet consumeren. Dus tenzij je meerdere keren per week zeegroenten eet of gejodeerd zout gebruikt, krijg je waarschijnlijk niet genoeg binnen van deze voedingsstof die belangrijk is voor de gezondheid van de schildklier.

Vitamine B12

Alle veganisten zouden vitamine B12 moeten aanvullen of ruime hoeveelheden voedsel moeten consumeren dat verrijkt is met vitamine B12. Als je dat niet doet, of niet zeker weet waarom vitamine B12 zo belangrijk is, neem dan even de tijd om dit artikel te lezen dat ik schreef over vitamine B12 voor veganisten.

Hoe zit het met alle andere vitamines?

Bekijk onze complete veganistische voedingsgids voor meer gedetailleerde informatie over alle voedingsstoffen en vitamines die vegetariërs en veganisten nodig hebben om te gedijen!

Als je niet zeker weet of je voldoende voedingsstoffen als vegan binnenkrijgt of benieuwd bent hoe een veganistisch dieet kan werken met voedselallergieën of -intoleranties, werk dan samen met een veganistische geregistreerde diëtist die je dieet kan beoordelen en persoonlijk dieet advies kan geven.

Beste vitamine winkel

Tot slot kan ik je aanraden om je vitamines op Vitamines.com te kopen. Deze webwinkel is niet alleen uitgeroepen tot beste vegan vitamine winkel van Nederland, maar Vitamines.com heeft ook nog eens het meest complete assortiment voor vegans. Helemaal super dus.