Welke behandeling is er tegen artrose?  

Er zijn veel mensen met artrose. Wanneer je hoort dat je het hebt wil je het liefst er zo snel mogelijk vanaf zijn. Er is helaas geen genezing voor artrose, maar de aandoening wordt niet noodzakelijkerwijs erger in de loop van de tijd. Er zijn een aantal behandelingen om de symptomen te verlichten.  

In een paar gevallen, waar andere behandelingen niet nuttig zijn geweest, kan een operatie worden overwogen om beschadigde gewrichten te herstellen of om deze vervangen. De belangrijkste behandelingen voor de symptomen van artrose zijn onder andere: 

  • leefstijlmaatregelen – zoals het bereiken van een gezond gewicht en regelmatig sporten 
  • medicatie – om de pijn te verlichten of om bepaalde klachten te verminderen 
  • ondersteunende therapieën – om de dagelijkse activiteiten te vergemakkelijken 

Lees meer bij Vrij van Pijn over wat je kunt doen tegen artose. 

Sporten is een van de belangrijkste behandelingen voor mensen met artrose, ongeacht je leeftijd of conditie. Je fysieke activiteit moet een combinatie van oefeningen omvatten om je spieren te versterken en oefeningen om je algemene conditie te verbeteren. Als artrose je pijn en stijfheid bezorgt zou je denken dat sport je symptomen juist zal verergeren.  

Echter houdt regelmatige lichaamsbeweging je actief. Dit zal je spieren opbouwen en de gewrichten versterken, met als gevolg dat de symptomen zullen afnemen. Voor de medicatie is het verstandig om even contact op te nemen met je huisarts, deze krijg je namelijk niet zomaar mee. Aan de hand van een klein onderzoekje kan de huisarts precies zien of je hier mogelijk baat bij hebt om de klachten te beperken.